Kansen voor de ergotherapie

Bij de behoefte aan het deelnemen aan sociale activiteiten, ligt een kans voor de ergotherapie. Ergotherapeuten kunnen ervoor zorgen dat cliënten meer eigen regie gaan nemen om hun behoeften, dus ook deze, te kunnen vervullen.

Cliëntgerichte benadering

Hierbij kan cliëntgericht werken toegepast worden. De cliënt heeft een actieve rol bij het formuleren en oplossen van eigen problemen. De ergotherapeut luistert naar de cliënt en geeft informatie, zodat de cliënt keuzes kan maken. Hierbij worden sterke kanten en strategieën ingezet om nieuwe manieren te vinden, waardoor de problemen afnemen (Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie, 2007).
In dit geval betekent dat, de sterke eigenschappen van de cliënten inzetten om een situatie te creëren waarin zij hun behoefte aan sociale activiteiten en contact met medebewoners kunnen vervullen.

''Sociale participatie wordt in de literatuur omschreven als iemands betrokkenheid in sociale activiteiten. Er is daarbij sprake van interactie met anderen in de samenleving, waardoor iemand zich gewaardeerd voelt, zicht hecht aan de gemeenschap en betekenis aan het leven kan verbinden.’’ (Gommers, Graff, Leijenhorst & Verstaten, 2016).

''Ouderen willen dichtbij voorzieningen en hun sociale contacten wonen. Het liefst blijven ouderen in hun oude vertrouwde omgeving wonen.’’ (Doekhie, de Veer, Rademakers, Schellevis, Franke, 2014).

Waarom nou juist een ergotherapeut?

Omdat zij gericht zijn op het vinden van een manier om de cliënten zich weer betekenisvol te laten voelen. Waar andere disciplines bezig zijn met het comfortabel maken voor de cliënt het bieden van verzorging, zorgt een ergotherapeut ervoor dat de cliënt zo zelfstandig mogelijk blijft en eigen keuzes blijft maken. Oftewel, dat de cliënt het gevoel heeft eigen beslissingen te maken over eigen leven. Eigen regie hebben en zich een persoon voelen.