Ontwikkeling eigen regie
Behoefte aan ondersteuning is hoger onder ouderen. De benodigde hulp komt vaak uit de sociale omgeving. Volgens Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voelt ruim één derde van deze mensen zich bezwaard om naasten, zoals familie of vrienden, te vragen om hulp.
Door situaties te creëren waarin sociale activiteiten plaats vinden voor de ouderen, zullen ze elkaar beter leren kennen. Door hier een ergotherapeut bij in te zetten die de ouderen ondersteunt bij het vinden van elkaars eigenschappen en krachten, worden zij zich niet alleen bewust van hun eigen krachten, maar ook van die van anderen. Ze kunnen er dan voor kiezen elkaar om hulp te vragen, wat de eigen regie bevordert. Door elkaar te helpen, voelen de ouderen zich weer deel van de samenleving wat zorgt voor participatie.
‘Er zal niemand vragen, zal ik je meenemen ergens naartoe met de rollator of met de rolstoel.’
‘Dat mis je wel, als je nergens meer naartoe kunt.’
‘Vroeger pakte ik de fiets, maar dat gaat niet meer.’
Citaten uit het interview
Huidige situatie
De huidige situatie in de aanleunwoningen, is dat iedereen op zichzelf is en zich terugtrekt in diens woning. Ondanks dit is er bij veel ouderen behoefte aan meer activiteiten en sociaal contact met medebewoners.
‘En dan ga je daar zitten, en ja, dan is er niks te doen. Wat moet ik nou doen? Ja rondwandelen, maar daar moet je ook iets om geven natuurlijk.’
‘Bij ons huis weet niemand dat we daar überhaupt wonen.’
Citaten uit het interview
Gewenste situatie
De gewenste situatie is dat de mensen hun sociale contacten verbreden door deel te kunnen nemen aan sociale activiteiten waar ze zelfstandig naartoe kunnen gaan, wanneer ze hier behoefte aan hebben.
Om ervoor te zorgen dat de gewenste situatie werkelijkheid kan worden, zullen de cliënten eigen regie moeten gaan nemen. Hierbij kunnen hun goede eigenschappen ingezet worden. Een ergotherapeut kan hier helpen, door de cliënten te ondersteunen bij het ondernemen van actie. Dit kan door samen een plan van aanpak op te stellen en de ouderen te motiveren om dit tot uitvoerr te brengen. Hierbij kan de ergotherapeut de sterke punten-benadering toepassen. Dit zorgt ervoor dat de cliënten hun sterke punten inzien, wat ervoor zorgt dat de cliënten zich meer gezien voelen. Doordat de taken zo worden verdeeld in dingen die zij leuk vinden en waar ze goed in zijn, worden ze daar vaak nog beter in (van den Berg, 2017). Hierdoor zullen ze weer vertrouwen krijgen in hun uitvoeringen, waardoor zelfvertrouwen en gevoel van waardering toeneemt. Dit resulteert in het nemen van eigen regie om sociale activiteiten te organiseren.
''Laat mensen groeien in waar ze goed in zijn, ‘versterk wat werkt’.’
''Onderzoek wijst uit dat het focussen op sterke kwaliteiten energie geeft, leidt tot betere prestaties, intrinsieke motivatie en plezier in het werk.’’
(KS Consultancy. 2017).
Voorstel voor verandering
De cliënten nemen eigen regie door zelf activiteitenmiddagen te organiseren in het aanleuningencomplex. Hierbij worden hun sterke eigenschappen ingezet. Bijvoorbeeld degene met de eigenschap creatief kan uitnodigingen maken voor een informatiebijeenkomst over de activiteitenmiddagen. Degene die enthousiast en sociaal is, kan de uitnodigingen rondbrengen en bewoners enthousiast maken om te komen. En de persoon met de eigenschap ondernemend kan ervoor zorgen dat de gezamenlijke woonkamer hiervoor beschikbaar gesteld kan worden.
Door op een voorafgaande informatiebijeenkomst te inventariseren welke activiteiten bewoners leuk zouden vinden, kan er bijvoorbeeld een enquête afgenomen worden. Voorbeelden van activiteiten zijn filmmiddag, kaartmiddag, knutselen, sjoelen, dansen et cetera. De enquêtes kunnen uitgewerkt worden met behulp van de eigenschappen hard werkend, ondernemend en secuur.
Hierna kunnen de activiteitenmiddagen georganiseerd worden. Door een lijst in de woonkamer te hangen met een planning van de activiteiten, kunnen de bewoners kiezen of en waar zij zich voor inschrijven. Per activiteit zou er een kleine bijdrage gevraagd kunnen worden. Een andere optie zou zijn, dat de bewoners zelf bijvoorbeeld kaarten meenemen of zorgen voor iets lekkers bij de koffie.
Dit is een voorbeeld van een plan en zou dus ook op een andere manier uitgevoerd kunnen worden. Zolang het doel maar hetzelfde blijft. Namelijk, zorgen dat de cliënten hun eigen krachten inzetten bij het organiseren van activiteiten, waardoor hun sociale contacten vergroten en eigen regie en participatie toenemen. Een ergotherapeut kan hierbij aanwezig zijn om de cliënten te ondersteunen om dit plan uit te voeren.
Maak jouw eigen website met JouwWeb